Maturita

Rok Společná část Profilová část
2019 Dvě povinné zkoušky:
1. český jazyk a literatura
2. cizí jazyk nebo matematika
Tři povinné zkoušky:
1.ekonomické předměty
2. gastronomie nebo cestovní ruch
3.praktická zkouška z odborných předmětů
Max. dvě nepovinné zkoušky
cizí jazyk a matematika
Max. dvě nepovinné zkoušky
občanská nauka a TPP

Maturitní témata – školní rok 2020/2021

Hodnocení písemné práce z ČESKÉHO JAZYKA bude probíhat nadále podle kritérií CERMATU
Konkrétní délka testu - 110 minut / rozsah - min. 250 slov /výběr ze šesti témat

Hodnocení didaktického testu z českého jazyka - 85 minut

Hodnocení písemné práce z CIZÍHO JAZYKA bude probíhat podle kritérií 1. části písemné práce stanovené CERMATEM
Konkrétní délka testu - 60 minut /rozsah - min. 200 slov / výběr ze dvou témat
Hodnocení didaktického testu - 105 minut

Odkaz na stránky Cermatu - https://maturita.cermat.cz/
Odkaz na vyhlášku č.177/2009Sb. - https://www.msmt.cz/dokumenty-3/vyhlasky-ke-skolskemu-zakonu

Forma maturitní zkoušky: ústní zkouška

Maturitní témata z ekonomických předmětů

1. Základní ekonomické pojmy, hospodářský proces

2. Daňová evidence

3. Podnik, podnikání

4. Nabídka, poptávka

5. Majetek podniku

6. Účtování zásob - způsob A

7. Účtování zásob - způsob B

8. Podnikové činnosti – zásobování

9. Podnikové činnosti – investiční činnost

10. Podnikové činnosti- personální činnost

11. Podnikové činnosti – financování

12. Podnikové činnosti - odbyt

13. Daňová soustava ČR

14. Odpisování dlouhodobého majetku

15. Bankovní soustava ČR

16. Hospodářská politika

17. Marketingový mix - nástroje

18. Portfoliová matice růstu, marketingové strategie

19. Cílený marketing, segmentace trhu

20. Podstata marketingu, základní podnikatelská koncepce

21. Charakteristika manažerských funkcí

22. Národní hospodářství

23. Finanční trh peněžní, kapitálový

24. Účtování na finančních účtech

25. Hledání zaměstnání- Úřad práce, životopis

Vypracovala: Ing. Jiřina Valová
Mgr. Miluše Pulkrábková

Forma zkoušky: ústní
3. části ústní maturitní zkoušky z AJ

1 My town, area
2 Czech, English and American festivals (Christmas, Easter)
3 English and American festivals (others)
4 Hotel, types of accommodation, services
5 Cooking – ways of cooking, tastes, recipe
6 Czech cuisine
7 Compare Czech and British eating habits
8 Healthy diet (lifestyle)
9 Restaurant
10 The Czech Republic – geography, products, general characteristics
11 The Czech Republic – sightseeing (Prague)
12 UNESCO sites
13 The UK – geography, general characteristics, sightseeing in the UK
14 Sightseeing in the UK – London
15 The USA – geography, general characteristics, sightseeing and places of interest
16 Tourism, types of holidays, travel agency, itinerary
17 Travelling abroad, health and safety abroad
18 My school – introduce your school
19 Practical training – workplaces, my experience
20 My practical maturita

Thèmes du baccalauréat de la langue française
Forma zkoušky: ústní

1. Ma famille et moi
2. Mon école
3. Logement – ma maison, vie en ville / à la campagne
4. Vacances et loisirs
5. Santé et hygiène de la vie
6. Médias – Internet, TV, press
7. Vie culturelle – théâtre, cinéma
8. Environnement – protection de la nature
9. Fêtes en France
10. France et ses régions – caractéristique générale, produits typiques, sites touristiques
11. République tchèque – caractéristique générale, produits typiques, sites touristiques
12. Paris et ses monuments
13. Ma ville et ses monuments
14. Gastronomie tchèque – repas typiques, menu tchèque
15. Gastronomie française – repas typiques, menu français
16. Restaurant – types de restaurants, employés, travail du serveur
17. Hôtel – types de logement, services
18. Tourisme – types des vacances, agence de tourisme
19. Mon baccalauréat pratique
20. Mon stage – travail, expériences

Maturitní témata ruský jazyk

1. Rodina, životopis
2. Volný čas
3. Škola a vzdělávání
4. Česká kuchyně
5. Ruská kuchyně
6. Služby a nakupování
7. Sport
8. Zdraví a nemoci
9. Cestování
10. Svátky v ČR
11. Svátky v RF
12. Příroda
13. Počasí
14. Kulturní život
15. Média - internet, tisk, TV
16. Česká republika
17. Ruská federace
18. Bydlení, ubytovací zařízení
19. Doprava
20. Životní prostředí

Maturitní témata

Cestovní ruch

Vypracoval: PaedDr. Kristýna Marvanová
Mgr. Miroslav Koudelka

1 Praha a střední Čechy.
2 Plzeňsko a západní Čechy.
3 Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory.
4 Jeseníky, Beskydy, Valašsko, Slezsko.
5 Jižní Čechy, Šumava, Pošumaví, Český les.
6 Krušné hory, Poohří, České středohoří.
7 Český ráj a Máchův kraj, Polabí.
8 Orlické hory, Broumovsko, východní Čechy.
9 Jižní Morava a Vysočina.
10 Východní Morava a střední Morava
11 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu střední Evropy.
12 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jižní Evropy.
13 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu západní a severní Evropy.
14 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu východní Evropy.
15 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu severní a střední Ameriky.
16 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jižní Ameriky a Austrálie.
17 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jihozápadní a jižní Asie.
18 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu v jihovýchodní Asii.
19 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu ve východní a střední Asii.
20 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu v Africe.

Maturitní témata z gastronomie
Forma:ústní

1. Gastronomická pravidla při sestavování jídelních a nápojových lístků, menu
2. Nápojová gastronomie – PIVO
3. Nápojová gastronomie – Víno, práce sommeliéra
4. Nápojová gastronomie Lihoviny
5. Nápojová gastronomie – Míchané nápoje, práce barmana
6. Organizační zajištění společensko-gastronomických akcí
7. Hygienické požadavky na gastronomické provozovny
8. Psychologie obsluhy
9. Zvyklosti zahraničních hostů
10. Podnikání ve stravování a gastronomii
11. Prodejní a odbytová činnost v gastronomických zařízení
12. Organizace práce v ubytovacích zařízeních
13. Zásady zdravé výživy
14. Alternativní směry ve výživě
15. Základní technologické postupy při přípravě pokrmů
16. Polévky a jejich význam ve stravování
17. Jatečné maso a jejich využití při přípravě pokrmů
18. Pokrmy z drůbeže, zvěřiny a ryb
19. Studené a teplé předkrmy, jejich význam a rozdělení
20. Moučníky, význam, druhy těst

Maturitní témata německý jazyk

1. Familie, mein Lebenslauf
2. Freizeitaktivitäten, mein Alltag
3. Meine Schule, Abitur, Berufsmöglichkeiten
4. Tschechische Küche
5. Deutsche und österreichische Küche
6. Einkaufen, Dienstleistungen
7. Sport, Lebensstil
8. Gesundheit
9. Reisen
10. Feste und Bräuche in Tschechien
11. Feste und Bräuche in den deutschsprachigen Ländern
12. Die Republik Österreich
13. Die vier Jahreszeiten, Wetter
14. Mein Kulturleben
15. Die Schweizerische Eidgenossenschaft
16. Tschechische Republik
17. Die Bundesrepublik Deutschland
18. Wohnen, Unterkunft
19. Mahlzeiten
20. Bekleidung, Mode

Školní seznam literárních děl k maturitě z českého jazyka a literatury
2021/2022

Světová a česká literatura do konce 18. století Minimálně 2 díla

Sofokles: Král Oidipus (drama) - Artur 2010
W. Shakespeare: Romeo a Julie (drama) - Artur 2006
W. Shakespeare: Hamlet (drama) - Artur 2005
Molière: Lakomec (drama) - Artur 2008
J. W. Goethe: Utrpení mladého Werthera - Aurora 1999
Světová a česká literatura 19. století Minimálně 3 díla
A. S. Puškin: Evžen Oněgin (poezie) - KMa 2008
J. Austenová: Pýcha a předsudek - Agro 1994
Ch. Bronteová: Jana Eyrová - Československý spisovatel 1994
V. Hugo: Chrám matky boží v Paříži - KMa 2005
E. A. Poe: Černý kocour a jiné povídky - B4U Publishing 2007
N. V. Gogol: Revizor (drama) - Artur 2010
F. M. Dostojevskij: Zločin a trest - Omega 2014
G. Flaubert: Paní Bovaryová - Odeon 2012
G. de Maupassant: Kulička - Omega 2014
O. Wilde: Obraz Doriana Graye - Ikar 2011
K. H. Mácha: Máj (poezie)
K. J. Erben: Kytice (poezie)
B. Němcová: Babička
B. Němcová: Divá Bára
K. Havlíček Borovský: Tyrolské elegie (poezie)
K. Havlíček Borovský: Král Lávra (poezie)
J. Neruda: Povídky malostranské
K. V. Rais: Kalibův zločin
J. Vrchlický: Noc na Karlštejně
A. a V. Mrštíkové: Maryša (drama)

Světová literatura 20 a 21. století Minimálně 4 díla

A. C. Doyle: Pes baskervillský - Odeon 2016
R. Rolland: Petr a Lucie - Albatros 1975
E. Hemingway: Sbohem armádo - Odeon 2015
E. Hemingway: Stařec a moře - Odeon 1985
E. M. Remarque: Na západní frontě klid - Naše vojsko 1988
F. S. Fitzgerald: Velký Gatsby - Rozmluvy 2011
G. B. Shaw: Pygmalion (drama) - Artur 2020
A. de Saint-Exupéry: Malý princ - Albatros 1989
F. Kafka: Proměna - KMa 2002
J. R. R. Tolkien: Hobit - Argo 2005
Deník Anny Frankové - Triáda 2014
G. Orwell: Farma zvířat - Aurora 2004
G. Orwell: 1984 - Naše vojsko 1991
U. Eco: Jméno růže - Český klub 2011
J. D. Sellinger: Kdo chytá v žitě - Knižní klub 2010
R. Bradbury: 451 stupňů Fahrenheita - Baronet 2001
A. Sapkowski: Zaklínač I. - Poslední přání - Leonardo 1999
J. K. Rowlingová: Harry Potter a kámen mudrců - Albatros 2000

Česká literatura 20. a 21. století Minimálně 5 děl

P. Bezruč: Slezské písně (poezie)
V. Dyk: Krysař
J. Wolker: Těžká hodina (poezie)
J. Havlíček: Petrolejové lampy
K. Čapek: Bílá nemoc (drama)
K. Čapek: RUR (drama)
K. Čapek: Hordubal
K. Poláček: Bylo nás pět
Z. Jirotka: Saturnin
J. Seifert: Maminka (poezie)
J. Drda: Němá barikáda
L. Fuks: Spalovač mrtvol
A. Lustig: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou
B. Hrabal: Ostře sledované vlaky
B. Hrabal: Postřižiny
O. Pavel: Smrt krásných srnců
M. Viewegh: Báječná léta pod psa
I. Dousková: Hrdý Budžes

Vybíráte si 20 literárních děl. Minimálně dvěma díly musí být v seznamu zastoupena próza, poezie a drama. Zároveň musí být v seznamu dodržen minimální počet děl za jednotlivá období. Od jednoho autora smí být pouze 2 díla.