Kritéria pro zpracování písemných podkladů pro praktickou maturitní zkoušku z gastronomie pro školní rok 2014/ 2015
Zadání úkolu: Příprava slavnostního rautu pro 68 hostů , finanční limit na 1 hosta 220,- Kč
1. Minimální rozsah práce 5 stran formántu A 4 (velikost písma 12) + přílohy
( nákresy, fotodokumentace, tabulky, výdejky……..)
2. Úvodní strana bude obsahovat název práce, jméno a příjmení studenta, pracovní pozici, třídu, název školy, studijní obor, školní rok
3. Do sortimentu pokrmů je třeba použít 10 potravin ze spotřebního koše
4. Ve výzdobě i sortimentu pokrmů a nápojů je nutno vycházet ze zaměření rautu na téma „ Návrat k tradici “
5. Termín odevzdání písemné práce 13.3. 2015 vyučujícímu GAS
6. Termín konání rautu 9.4.2015
Rozpis pro týden praktických maturit
PO – nákup
ÚT – ST – příprava rautu
ČT – slavnostní raut, zahájení ve 13.00 hod.
PÁ – úklid, vyúčtování, obhajoba písemné práce
Pracovní úsek : Výrobní středisko
Pracovní pozice: Šéfkuchař
- Úvod – slavnostní raut a jeho zaměření
- Finanční limit a rozpočet
- Sortiment výrobků a počet připravovaných porcí
- Kalkulační listy jednotlivých výrobků
- Časový plán a přidělení pracovišť
(nákres pracoviště + pracovních míst)
- Kritické body při výrobě pokrmů
- Výdejka
- Zařazení surovin ze spotřebního koše
Pracovní úsek: Výrobní středisko
Pracovní pozice: Kuchař,cukrář
- Úvod – slavnostní raut a jeho zaměření
- Názvy minimálně 3 připravovaných výrobků (zařazení potravin ze spotřebního koše), počet připravovaných porcí
- Zařazení minimálně 1 charakteristické potraviny národní gastronomie + její propagace
- Kalkulační listy jednotlivých výrobků
- Výpočet nutriční hodnoty u 1 výrobku
- Časový plán práce
- Kritické body při výrobě
- Výdejka
Pracovní úsek: Odbytové středisko
Pracovní pozice: Vedoucí obsluhy
- Úvod – slavnostní raut a jeho zaměření
- Organizační zajištění rautu ( pozvánky, úvodní slovo…)
- Finanční limit + rozpočet na jednotlivá pracoviště
- Nákres místnosti + rautové tabule (výzdoba)
- Rozdělení pracovních činností
- Sortiment, počet připravovaných porcí pokrmů
- Sortiment, počet připravovaných porcí nápojů
- Žádanka na inventář (nabídkové stoly)
Pracovní úsek: Odbytové středisko
Pracovní pozice: Číšník, barman, sommelier, barista
- Úvod – slavnostní raut a jeho zaměření
- Náplň práce
- Nákres rautové místnosti, popř. pracoviště
- Sortiment, počet připravovaných porcí
- Způsob přípravy, servisu
- Kalkulační listy
- Vyhotovení poutače na své pracoviště
- Žádanka na inventář (nabídkové stoly)
Spotřební koš
(pro slavnostní maturitní raut 4. ročníků)
- pohanka
- bylinky (majoránka, kmín..)
- perník
- med
- sušené ovoce (z českého sortimentu např. hrušky, meruňky švestky..)
- kořenová zelenina (červená řepa, mrkev..)
- vlašské ořechy
- brambory
- tradiční české uzeniny
- niva