Studenti čtvrtých ročníků SOŠ Fortika končí studium složením maturitních zkoušek. Kromě teoretické části skládající se ze státní a profilové maturity musí úspěšný absolvent naší školy zvládnout také praktickou zkoušku. Studenti si mohou podle svého zájmu zvolit gastronomii nebo cestovní ruch
a všichni musí vypracovat závěrečnou práci a prakticky ji realizovat a obhájit.
Letošní praktické maturity proběhly ve čtvrtek 6. dubna 2017. Gastronomická část obsahovala tradičně raut pro šedesát hostů a odbytová střediska, jejichž společným tématem byl „Tradiční venkov netradičně“. Při přípravě výrobků studené kuchyně, dezertů a teplých jídel pracovali studenti s tradičními surovinami českého venkova, jako jsou např. jablka, ořechy, čočka, brambory, pohanka, ale v moderní úpravě. Také bar, vinný sklípek, pivnice, kavárna a gril vycházely z našich tradic a zároveň se snažily prezentovat nové nápoje a pokrmy (bylinkové a dubové pivo, pivní želé, domácí levandulový a jahodový sirup jako součást koktejlů, výborná káva doplněná frgálem či medovníkem).
Nově se letos poprvé konala praktická maturita z cestovního ruchu. Ve dvojicích studenti prezentovali celkem deset českých, moravských a zahraničních regionů. U stánků informovali návštěvníky o historii, památkách, kulturních zajímavostech, ubytovacích možnostech a aktivitách pro různé věkové kategorie a také o gastronomii regionu, a to formou ochutnávek většinou vlastnoručně vyrobených typických jídel s vysvětlením jejich přípravy a také recepty. Podrobnější informace o regionech bylo možno získat z prospektů, které studenti sami zpracovali.
Na téma venkova byla naaranžována a prostřena i slavnostní tabule v centrální části školy.
Praktických maturitních zkoušek se kromě rodičů studentů zúčastnili také hosté, starostové Lomnice, Tišnova, Předklášteří a Dolních Louček a sponzoři.
Doufáme, že se našim hostům práce studentů líbila a že studenti využijí zkušenosti získané při plnění svých maturitních úkolů ve svém budoucím životě.