Maturita

Rok Společná část Profilová část
2019 Dvě povinné zkoušky:
1. český jazyk a literatura
2. cizí jazyk nebo matematika
Tři povinné zkoušky:
1.ekonomické předměty
2. gastronomie nebo cestovní ruch
3.praktická zkouška z odborných předmětů
Max. dvě nepovinné zkoušky
cizí jazyk a matematika
Max. dvě nepovinné zkoušky
občanská nauka a TPP

Maturitní témata – školní rok 2020/2021

Hodnocení písemné práce z ČESKÉHO JAZYKA bude probíhat nadále podle kritérií CERMATU
Konkrétní délka testu - 110 minut / rozsah - min. 250 slov /výběr ze šesti témat

Hodnocení písemné práce z CIZÍHO JAZYKA bude probíhat podle kritérií 1. části písemné práce stanovené CERMATEM
Konkrétní délka testu - 60 minut /rozsah - min. 200 slov / výběr ze dvou témat

Odkaz na stránky Cermatu - https://maturita.cermat.cz/
Odkaz na vyhlášku č.177/2009Sb. - https://www.msmt.cz/dokumenty-3/vyhlasky-ke-skolskemu-zakonu

Forma maturitní zkoušky: ústní zkouška

Maturitní témata z ekonomických předmětů

1. Základní ekonomické pojmy, hospodářský proces

2. Daňová evidence

3. Podnik, podnikání

4. Nabídka, poptávka

5. Majetek podniku

6. Účtování zásob - způsob A

7. Účtování zásob - způsob B

8. Podnikové činnosti – zásobování

9. Podnikové činnosti – investiční činnost

10. Podnikové činnosti- personální činnost

11. Podnikové činnosti – financování

12. Podnikové činnosti - odbyt

13. Daňová soustava ČR

14. Odpisování dlouhodobého majetku

15. Bankovní soustava ČR

16. Hospodářská politika

17. Marketingový mix - nástroje

18. Portfoliová matice růstu, marketingové strategie

19. Cílený marketing, segmentace trhu

20. Podstata marketingu, základní podnikatelská koncepce

21. Charakteristika manažerských funkcí

22. Národní hospodářství

23. Finanční trh peněžní, kapitálový

24. Účtování na finančních účtech

25. Hledání zaměstnání- Úřad práce, životopis

Vypracovala: Ing. Jiřina Valová
Mgr. Miluše Pulkrábková

Forma zkoušky: ústní
3. části ústní maturitní zkoušky z AJ

1 My town, area
2 Czech, English and American festivals (Christmas, Easter)
3 English and American festivals (others)
4 Hotel, types of accommodation, services
5 Cooking – ways of cooking, tastes, recipe
6 Czech cuisine
7 Compare Czech and British eating habits
8 Healthy diet (lifestyle)
9 Restaurant
10 The Czech Republic – geography, products, general characteristics
11 The Czech Republic – sightseeing (Prague)
12 UNESCO sites
13 The UK – geography, general characteristics, sightseeing in the UK
14 Sightseeing in the UK – London
15 The USA – geography, general characteristics, sightseeing and places of interest
16 Tourism, types of holidays, travel agency, itinerary
17 Travelling abroad, health and safety abroad
18 My school – introduce your school
19 Practical training – workplaces, my experience
20 My practical maturita

Thèmes du baccalauréat de la langue française
Forma zkoušky: ústní

1. Ma famille et moi
2. Mon école
3. Logement – ma maison, vie en ville / à la campagne
4. Vacances et loisirs
5. Santé et hygiène de la vie
6. Médias – Internet, TV, press
7. Vie culturelle – théâtre, cinéma
8. Environnement – protection de la nature
9. Fêtes en France
10. France et ses régions – caractéristique générale, produits typiques, sites touristiques
11. République tchèque – caractéristique générale, produits typiques, sites touristiques
12. Paris et ses monuments
13. Ma ville et ses monuments
14. Gastronomie tchèque – repas typiques, menu tchèque
15. Gastronomie française – repas typiques, menu français
16. Restaurant – types de restaurants, employés, travail du serveur
17. Hôtel – types de logement, services
18. Tourisme – types des vacances, agence de tourisme
19. Mon baccalauréat pratique
20. Mon stage – travail, expériences

Maturitní témata ruský jazyk

1. Rodina, životopis
2. Volný čas
3. Škola a vzdělávání
4. Česká kuchyně
5. Ruská kuchyně
6. Služby a nakupování
7. Sport
8. Zdraví a nemoci
9. Cestování
10. Svátky v ČR
11. Svátky v RF
12. Příroda
13. Počasí
14. Kulturní život
15. Média - internet, tisk, TV
16. Česká republika
17. Ruská federace
18. Bydlení, ubytovací zařízení
19. Doprava
20. Životní prostředí

Maturitní témata

Cestovní ruch

Vypracoval: PaedDr. Kristýna Marvanová
Mgr. Miroslav Koudelka

1 Praha a střední Čechy.
2 Plzeňsko a západní Čechy.
3 Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory.
4 Jeseníky, Beskydy, Valašsko, Slezsko.
5 Jižní Čechy, Šumava, Pošumaví, Český les.
6 Krušné hory, Poohří, České středohoří.
7 Český ráj a Máchův kraj, Polabí.
8 Orlické hory, Broumovsko, východní Čechy.
9 Jižní Morava a Vysočina.
10 Východní Morava a střední Morava
11 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu střední Evropy.
12 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jižní Evropy.
13 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu západní a severní Evropy.
14 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu východní Evropy.
15 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu severní a střední Ameriky.
16 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jižní Ameriky a Austrálie.
17 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jihozápadní a jižní Asie.
18 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu v jihovýchodní Asii.
19 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu ve východní a střední Asii.
20 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu v Africe.

Maturitní témata z gastronomie
Forma:ústní

1. Gastronomická pravidla při sestavování jídelních a nápojových lístků, menu
2. Nápojová gastronomie – PIVO
3. Nápojová gastronomie – Víno, práce sommeliéra
4. Nápojová gastronomie Lihoviny
5. Nápojová gastronomie – Míchané nápoje, práce barmana
6. Organizační zajištění společensko-gastronomických akcí
7. Hygienické požadavky na gastronomické provozovny
8. Psychologie obsluhy
9. Zvyklosti zahraničních hostů
10. Podnikání ve stravování a gastronomii
11. Prodejní a odbytová činnost v gastronomických zařízení
12. Organizace práce v ubytovacích zařízeních
13. Zásady zdravé výživy
14. Alternativní směry ve výživě
15. Základní technologické postupy při přípravě pokrmů
16. Polévky a jejich význam ve stravování
17. Jatečné maso a jejich využití při přípravě pokrmů
18. Pokrmy z drůbeže, zvěřiny a ryb
19. Studené a teplé předkrmy, jejich význam a rozdělení
20. Moučníky, význam, druhy těst

Témata pro třetí část SMZ – německý jazyk

1. Unsere Schule, Schulgebäude, Fächer
2. Im Hotel, die Arbeit an der Rezeption
3. Im Restaurant, Bedienung eines Gastes
4. Im Reisebüro
5. Die Spezialitäten der tschechischen Küche
6. Die Spezialitäten der deutschen Küche
7. Die Spezialitäten der österreichischen Küche
8. Der Rundgang durch Prag
9. Der Rundgang durch Wien
10. Unsere Schule, Praxen, mein Schulkostüm
11. Gesunde Ernährung
12. Der gedeckte Tisch/ zu verschidenen Geleganheiten /
13. Das Reiseziel die Schweiz
14. Typische böhmische Gerichte und Getränke bei festlichen Gelegenheiten
15. Die modern eingerichtete Küche
16. Meine Zukunftspläne, ich bewerbe mich
17. Werbung, ein Baustein der Konsumgesellschaft
18. Meine Einkäufe, ich muss die Ware reklamieren
19. Meine Praxis im Hotel, im Restaurant, im Reisebüro
20. Speisekarte, ein Bild des Restaurants

Český jazyk a literatura
Školní seznam literárních děl k maturitě

1. Austenová Jane: Pýcha a předsudek
2. Borovský Karel Havlíček: Tyrolské elegie
3. Erben Karel Jaromír: Kytice
4. Bronteová Charlotte: Jana Eyrová
5. Čapek Karel: Povídky z jedné a druhé kapsy
6. Čapek Karel: Bílá nemoc
7. Čapek Karel: RUR
8. Deník Anny Frankové
9. Dickens Charles: Oliver Twist
10. Doyle Arthur Conan: Pes baskervillský
11. Dyk Viktor: Krysař
12. Eco Umberto: Jméno růže
13. Exupéry Antoine de Saint: Malý princ
14. Flaubert Gustave: Paní Bovaryová
15. Fuks Ladislav: Spalovač mrtvol
16. Fitzgerald F.S. : Velký Gatsby
17. Havlíček Jaroslav: Petrolejové lampy
18. Hemingway Ernest: Stařec a moře
19. Hemingway Ernest: Komu zvoní hrana
20. Hermann Kai, Felscherinow Christiane: My děti ze stanice ZOO
21. Homér: Ilias
22. Hrabal Bohumil: Ostře sledované vlaky
23. Hrabal Bohumil: Postřižiny
24. Hugo Victor: Bídníci
25. Hus: Listy z Kostnice
26. ----------------
27. Jirotka Zdeněk: Saturnin
28. John Radek: Memento
29. Mácha Karel Hynek: Máj
30. Maupassant Guy: Kulička
31. Molière: Lakomec
32. Mrštíkové: Maryša
33. Němcová Božena: Babička
34. Němcová: Divá Bára
35. Neruda Jan: Povídky malostranské
36. Nezval Vítězslav: Manon Lescaut
37. Otčenášek Jan: Romeo, Julie a tma
38. Orwell George: Farma zvířat
39. Otčenášek Jan: Romeo, Julie a tma
40. Pavel Ota: Smrt krásných srnců
41. Píseň o Niebelunzích
42. Poe Edgar Alan: Havran
43. Poe Edgar Alan: Černý kocour a jiné povídky
44. Poláček Karel: Bylo nás pět
45. Poláček: Hostinec U Kamenného stolu
46. Puškin Alexandr Sergejevič: Evžen Oněgin
47. Remarque Erich Maria: Na západní frontě klid
48. Remarque Erich Maria: Tři kamarádi
49. Roland R. : Petr a Lucie
50. Seifert Jaroslav: Maminka
52. Shakespeare William: Romeo a Julie
53. Shaw Georg Bernard: Pygmalion
54. Viewegh Michal: Báječná léta pod psa
55. Viewegh Michal: Román pro ženy
56. Viewegh Michal: Účastníci zájezdu
57. Vrchlický Jaroslav: Noc na Karlštejně
58. Wilde Oscar: Obraz Doriana Graye
59. Wilde Oscar: Jak je důležité míti Filipa
60. Zusak Marcus: Zlodějka knih