Maturita

Rok Společná část Profilová část
2017 Dvě povinné zkoušky:
1. český jazyk a literatura
2. cizí jazyk nebo matematika
Tři povinné zkoušky:
1.ekonomické předměty
2. gastronomie nebo cestovní ruch
3.praktická zkouška z odborných předmětů
Max. dvě nepovinné zkoušky
cizí jazyk a matematika
Max. dvě nepovinné zkoušky
občanská nauka a TPP

Maturitní témata – školní rok 2016/2017

Forma maturitní zkoušky: ústní zkouška

Maturitní témata z ekonomických předmětů
školní rok 2016/2017

1. Základní ekonomické pojmy, hospodářský proces

2. Daňová evidence

3. Podnik, podnikání

4. Nabídka, poptávka

5. Majetek podniku

6. Účtování zásob - způsob A

7. Účtování zásob - způsob B

8. Podnikové činnosti – zásobování

9. Podnikové činnosti – investiční činnost

10. Podnikové činnosti- personální činnost

11. Podnikové činnosti – financování

12. Podnikové činnosti - odbyt

13. Daňová soustava ČR

14. Odpisování dlouhodobého majetku

15. Bankovní soustava ČR

16. Hospodářská politika

17. Marketingový mix - nástroje

18. Portfoliová matice růstu, marketingové strategie

19. Cílený marketing, segmentace trhu

20. Podstata marketingu, základní podnikatelská koncepce

21. Charakteristika manažerských funkcí

22. Národní hospodářství

23. Finanční trh peněžní, kapitálový

24. Účtování na finančních účtech

25. Hledání zaměstnání- Úřad práce, životopis

Vypracovala: Ing. Jiřina Valová
Mgr. Miluše Pulkrábková

Forma zkoušky: ústní
3. části ústní maturitní zkoušky z AJ 2017

1 My town, area
2 Czech, English and American festivals (Christmas, Easter)
3 English and American festivals (others)
4 Hotel, types of accommodation, services
5 Cooking – ways of cooking, tastes, recipe
6 Czech cuisine
7 Compare Czech and British eating habits
8 Healthy diet (lifestyle)
9 Restaurant
10 The Czech Republic – geography, products, general characteristics
11 The Czech Republic – sightseeing (Prague)
12 UNESCO sites
13 The UK – geography, general characteristics, sightseeing in the UK
14 Sightseeing in the UK – London
15 The USA – geography, general characteristics, sightseeing and places of interest
16 Tourism, types of holidays, travel agency, itinerary
17 Travelling abroad, health and safety abroad
18 My school – introduce your school
19 Practical training – workplaces, my experience
20 My practical maturita

Thèmes du baccalauréat de la langue française
Forma zkoušky: ústní
školní rok 2016/2017
1. Ma famille et moi
2. Mon école
3. Logement – ma maison, vie en ville / à la campagne
4. Vacances et loisirs
5. Santé et hygiène de la vie
6. Médias – Internet, TV, press
7. Vie culturelle – théâtre, cinéma
8. Environnement – protection de la nature
9. Fêtes en France
10. France et ses régions – caractéristique générale, produits typiques, sites touristiques
11. République tchèque – caractéristique générale, produits typiques, sites touristiques
12. Paris et ses monuments
13. Ma ville et ses monuments
14. Gastronomie tchèque – repas typiques, menu tchèque
15. Gastronomie française – repas typiques, menu français
16. Restaurant – types de restaurants, employés, travail du serveur
17. Hôtel – types de logement, services
18. Tourisme – types des vacances, agence de tourisme
19. Mon baccalauréat pratique
20. Mon stage – travail, expériences

Maturitní témata ruský jazyk
(š.r. 2016/2017)

1. Rodina, životopis
2. Volný čas
3. Škola a vzdělávání
4. Česká kuchyně
5. Ruská kuchyně
6. Služby a nakupování
7. Sport
8. Zdraví a nemoci
9. Cestování
10. Svátky v ČR
11. Svátky v RF
12. Příroda
13. Počasí
14. Kulturní život
15. Média - internet, tisk, TV
16. Česká republika
17. Ruská federace
18. Bydlení, ubytovací zařízení
19. Doprava
20. Životní prostředí

Maturitní témata

Cestovní ruch
školní rok 2016/2017

Vypracoval: PaedDr. Zdeňka Janková
Mgr. Miroslav Koudelka

1 Praha a střední Čechy.
2 Plzeňsko a západní Čechy.
3 Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory.
4 Jeseníky, Beskydy, Valašsko, Slezsko.
5 Jižní Čechy, Šumava, Pošumaví, Český les.
6 Krušné hory, Poohří, České středohoří.
7 Český ráj a Máchův kraj, Polabí.
8 Orlické hory, Broumovsko, východní Čechy.
9 Jižní Morava a Vysočina.
10 Východní Morava a střední Morava
11 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu střední Evropy.
12 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jižní Evropy.
13 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu západní a severní Evropy.
14 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu východní Evropy.
15 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu severní a střední Ameriky.
16 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jižní Ameriky a Austrálie.
17 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu jihozápadní a jižní Asie.
18 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu v jihovýchodní Asii.
19 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu ve východní a střední Asii.
20 Významné oblasti a střediska cestovního ruchu v Africe.

Maturitní témata z gastronomie
Forma:ústní
1. Gastronomická pravidla při sestavování jídelních a nápojových lístků, menu
2. Nápojová gastronomie – PIVO
3. Nápojová gastronomie – Víno, práce sommeliéra
4. Nápojová gastronomie Lihoviny
5. Nápojová gastronomie – Míchané nápoje, práce barmana
6. Organizační zajištění společensko-gastronomických akcí
7. Hygienické požadavky na gastronomické provozovny
8. Psychologie obsluhy
9. Zvyklosti zahraničních hostů
10. Podnikání ve stravování a gastronomii
11. Prodejní a odbytová činnost v gastronomických zařízení
12. Organizace práce v ubytovacích zařízeních
13. Zásady zdravé výživy
14. Alternativní směry ve výživě
15. Základní technologické postupy při přípravě pokrmů
16. Polévky a jejich význam ve stravování
17. Jatečné maso a jejich využití při přípravě pokrmů
18. Pokrmy z drůbeže, zvěřiny a ryb
19. Studené a teplé předkrmy, jejich význam a rozdělení
20. Moučníky, význam, druhy těst

Témata pro třetí část SMZ – německý jazyk
Třída 4.B, školní rok 2016 – 2017

1. Unsere Schule, Schulgebäude, Fächer
2. Im Hotel, die Arbeit an der Rezeption
3. Im Restaurant, Bedienung eines Gastes
4. Im Reisebüro
5. Die Spezialitäten der tschechischen Küche
6. Die Spezialitäten der deutschen Küche
7. Die Spezialitäten der österreichischen Küche
8. Der Rundgang durch Prag
9. Der Rundgang durch Wien
10. Unsere Schule, Praxen, mein Schulkostüm
11. Gesunde Ernährung
12. Der gedeckte Tisch/ zu verschidenen Geleganheiten /
13. Das Reiseziel die Schweiz
14. Typische böhmische Gerichte und Getränke bei festlichen Gelegenheiten
15. Die modern eingerichtete Küche
16. Meine Zukunftspläne, ich bewerbe mich
17. Werbung, ein Baustein der Konsumgesellschaft
18. Meine Einkäufe, ich muss die Ware reklamieren
19. Meine Praxis im Hotel, im Restaurant, im Reisebüro
20. Speisekarte, ein Bild des Restaurants

Český jazyk a literatura
Školní seznam literárních děl k maturitě 2016/17

1. Austenová Jane: Pýcha a předsudek
2. Petr Bezruč: Slezské písně
3. Brontëová Charlotte: Jana Eyrová
4. Čapek Karel: Povídky z jedné a druhé kapsy
5. Čapek Karel: Bílá nemoc
6. Čapek Karel: RUR
7. Deník Anny Frankové
8. Doyle Arthur Conan: Pes baskervillský
9. Drda Jan: Němá barikáda
10. Dyk Viktor: Krysař
11. Eco Umberto: Jméno růže
12. Erben Karel Jaromír: Kytice
13. Exupéry Antoine de Saint: Malý princ
14. Flaubert Gustave: Paní Bovaryová
15. Foglar Jaroslav: Záhada hlavolamu
16. Gogol Nikolaj Vasiljevič: Revizor
17. Hašek Jaroslav: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
18. Havlíček Jaroslav: Petrolejové lampy
19. Hemingway Ernest: Stařec a moře
20. Hemingway Ernest: Komu zvoní hrana
21. Homér: Ilias
22. Hrabal Bohumil: Obsluhoval jsem anglického krále
23. Hrabal Bohumil: Ostře sledované vlaky
24. Hrabal Bohumil: Postřižiny
25. Hugo Victor: Bídníci
26. Hugo Victor: Chrám Matky boží
27. Hus Jan: Listy z Kostnice
28. Jirásek Alois: Staré pověsti české
29. Jirotka Zdeněk: Saturnin
30. Kaplický Václav: Kladivo na čarodějnice
31. Mácha Karel Hynek: Máj
32. Molière: Lakomec
33. Moravia Alberto: Horalka
34. Moravia Alberto: Římanka
35. Mrštíkové Alois a Vilém: Maryša
36. Němcová Božena: Babička
37. Neruda Jan: Povídky malostranské
38. Nezval Vítězslav: Manon Lescaut
39. Olbracht Ivan: Nikola Šuhaj loupežník
40. Orwell George: Farma zvířat
41. Pavel Ota: Smrt krásných srnců
42. Petiška Eduard: Staré řecké báje a pověsti
43. Píseň o Nibelunzích
44. Poe Edgar Alan: Havran
45. Poe Edgar Alan: Černý kocour a jiné povídky
46. Poláček Karel: Bylo nás pět
47. Poláček: Hostinec U Kamenného stolu
48. Puškin Alexandr Sergejevič: Evžen Oněgin
49. Remarque Erich Maria: Na západní frontě klid
50. Rudolf Stanislav: Metráček
51. Seifert Jaroslav: Maminka
52. Shakespeare William: Romeo a Julie
53. Stevenson Robert Louis: Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda
54. Tyl Josef Kajetán: Strakonický dudák
55. Vančura Vladislav: Rozmarné léto
56. Viewegh Michal: Báječná léta pod psa
57. Viewegh Michal: Román pro ženy
58. Vrchlický Jaroslav: Noc na Karlštejně
59. Wilde Oscar: Obraz Doriana Graye
60. Wolker Jiří: Host do domu